Marius Buse

Fostul ministru Adrian Câciu le cere politicienilor să nu mai vorbească despre o catastrofă economică. Luați-o mai la "relanti" cu apocalipsa bugetară ... nu o să fie nici "junk" și nici FMI, a spus Câciu.

„V-o spune un fost ministru care scăzut deficitul cu 4 puncte procentuale pe cash(de la 9,6 la la 5,6) și 3 pp pe ESA (de la 9,2 la 6,2) și a scăzut ponderea datoriei publice în PIB cu 2 puncte procentuale(de la 49,5% la 47,5%), în doar un an și doua luni! (Date MF, BNR, final 2022). Nu o să fie nici "junk" și nici FMI”, a explicat Adrian Câciu.

El a mai spus că trebuie stimulată puternic producția.
„A, apropos, vedeți un pic la structural și la cheltuieli primare nete, poate înțelegeți cifrele mari care vă combat trompetismul ieftin.( intru in detalii cand doriti sa invatati). În altă ordine de idei, trebuie stimulată puternic economia de producție și cererea agregată. Anul acesta economia internă va ajusta finantele publice nu finanțările externe”, a mai spus Câciu care a făcut o referire la Nicușor Dan. „Apropos, off topic, ratingul la Bucuresti este BBB-, cu perspectiva negativă, nu A, cum minte ND.”

Palatul Parlamentului va fi iluminat în culorile drapelelor României și Germaniei. Evenimentul va avea loc marți seara. Momentul marchează Ziua Prieteniei dintre cele două țări.
Fațada principală a Palatului Parlamentului, dinspre Piața Constituției, va fi iluminată în culorile drapelelor României și Republicii Federale Germania, marți, începând cu ora 20.30, pentru a marca „Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania”, a anunțat Camera Deputaților.

„Iluminarea clădirii Palatului Parlamentului în culorile drapelelor celor două state are loc la propunerea a doi deputați aparținând Grupului parlamentar al minorităților naționale, respectiv Ovidiu Victor Ganț (deputat FDGR - Forumul Democrat al Germanilor din România) și Silviu Vexler (deputat FCER - Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România)”, a transmis Camera Deputaților.
Demersul face parte din activitățile organizate în conformitate cu Legea nr. 79 din 4 aprilie 2024 pentru instituirea zilei de 21 aprilie ca „Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania”. La data de 21 aprilie 1992, România și Republica Federală Germania au încheiat Tratatul privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa, primul tratat de acest fel dintre statul român și un stat membru al UE și NATO.

Tratatul a devenit fundamentul dezvoltării relațiilor bilaterale dintre România și Republica Federală Germania în plan politic, economic, social și cultural, desfășurate la nivel înalt – Președinție, Parlament, Guvern.
„Acest gest simbolic va fi o oportunitate excelentă pentru a reitera și dezvolta relația puternică de prietenie dintre cele două țări, va reafirma caracterul special și dinamic al parteneriatului dintre România și Republica Federală Germania și, în același timp, va pune în evidență contribuția esențială a Parlamentului României la consolidarea acestor relații esențiale pentru țara noastră”, au precizat deputații Ovidiu Victor Ganț și Silviu Vexler.

Guvernul a aprobat o hotărâre prin care instituie un nou program de sprijin pentru crescătorii de animale. Ca urmare, asociațiile producătorilor agricoli pot beneficia de până la 50.000 de euro pe o perioadă de 3 ani pentru creșterea porcilor de reproducție din rasele Bazna și Mangalița.

„Este un program care continuă și în acest an, nu este o premieră, dar este reangajat Executivul să susțină acest sector din agricultura românească. Astfel, asociațiile și societățile producătorilor agricoli pot beneficia de până la 50.000 de euro pentru o perioadă de 3 ani, pentru creșterea porcilor de reproducție, Bazna și/sau Mangalița, două rase românești”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Sprijinul este de 2.300 de lei /scroafă/an.

Fondurile necesare finanțării acestui program, respectiv 1,5 milioane de lei, sunt asigurate în bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul în curs.
Pentru a beneficia de acest sprijin, producătorul agricol trebuie să aibă exploatația înregistrată sanitar-veterinar, să dețină scroafe de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița. Cererile de înscriere se depun la direcțiile pentru agricultură județene, începând de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, deci după publicarea în monitor oficial în zilele următoare, până la data de 31 iulie 2025 inclusiv.

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, susține că România are nevoie de o Europa care investește în oameni și în comunități. Afirmația a fost făcută în contextul discuțiilor de la PE privitoare la viitorul buget al UE.

„România are nevoie de o Europă care investește în oameni și în comunități. În aceste zile, la nivel european, discutăm despre viitorul bugetului Uniunii Europene. Pentru România, aceste decizii contează enorm. De ele depind investițiile în spitale, școli, drumuri, locuri de muncă și sprijinul pentru regiunile care încă recuperează decalaje”, a explicat europarlamentarul Victor Negrescu,.

Vicepreședintele Parlamentului European s-a referit la coeziune și echitate.
„Avem nevoie de o politică de coeziune puternică, de fonduri pentru mediul rural, care să ajungă la fermieri și sate, și de o tranziție justă, care să nu lase pe nimeni în urmă. Nu cerem privilegii, dar nu putem accepta condiționalități care să îngreuneze accesul la fonduri europene sau să reducă controlul democratic. România cere șansa de a-și valorifica potențialul, de a construi un viitor mai bun pentru toți cetățenii ei. Am vorbit despre aceste lucruri la conferința organizată de FEPS, la care au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European și numeroși parteneri sociali, dedicată bugetului european și viitorului coeziunii. A fost un dialog sincer, cu oameni care cred, ca și mine, că o Europă mai unită înseamnă o Europă care investește echitabil în toate regiunile sale. România este parte din soluție. Europa trebuie să rămână solidară”, a precizat Victor Negrescu.

Școala din localitatea Malu Alb, afectată de un incendiu, va fi refăcută cu fonduri de la Consiliul județean Galați. Anunțul a fost făcut Costel Fotea, președintele CJ Galați. Sprijinim Primăria Drăgănești pentru a reface școala distrusă de incendiu, a transmis liderul județului Galați.

CJ Galați a alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Drăgănești. Unitatea de învățământ a fost afectată, în noaptea dintre 30 și 31 martie, de un incendiu pus de o mână criminală.

„E greu de imaginat ce a fost în sufletul copiilor, a profesorilor, a părinților, când au văzut că școala la care țineau atât de mult a fost, în miez de noapte, cuprinsă de flăcări. Au ars articole de mobilier și recuzită școlară, iar clădirea a suferit stricăciuni din cauza degajărilor de fum și a intervențiilor pentru stingerea flăcărilor. În urma cercetărilor făcute de pompieri și polițiști, făptașul a fost prins și va răspunde în fața legii. Dar nu puteam să lăsăm ca viața și educația copiilor care învățau la această școală să fie afectate de inconștiența unei persoane certate cu cele mai elementare norme de conviețuire socială”, a declarat Costel Fotea.
Sumele alocate școlii din satul Malu Alb vor fi puse la dispoziția Primăriei din Drăgănești și vor fi folosite pentru repararea spațiilor afectate de incendiu și reluarea cât mai rapidă a cursurilor în condiții normale.

„Suntem alături de elevi și cadrele didactice în depășirea acestei încercări. Asta înseamnă solidaritate, asta înseamnă să fii alături de gălățeni”, a precizat Costel Fotea.

Românii cu domiciliul într-un stat al Uniunii Europene vor obține cărți electronice de identitate printr-o procedură simplă. Statul român a simplificat procedurile astfel încât documentul să poată fi obținut online.

Conform deciziei Guvernului, cetățenii români cu domiciliul într-un stat al Uniunii Europene pot obține cartea electronică de identitate, printr-o procedură simplă. Solicitantul trebuie să-și facă un cont pe platforma online a Ministerului de Interne. La înscriere se solicită o adresă de e-mail și un număr de telefon. Ulterior, procedura este simplă, fiind exclusiv digitală.

„Le oferim cetățenilor români cu domiciliul într-un stat al Uniunii Europene cărți electronice de identitate, printr-o procedură simplă. Fiecărui solicitant îi facem cont în platforma online a Ministerului de Interne, pe baza unui e-mail și a numărului de telefon, iar tot procesul va fi exclusiv digital”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Europarlamentar român Victor Negrescu a militat în Parlamentul European pentru dezvoltarea locală. Nu putem construi o Uniune competitivă și echitabilă fără orașe și comunități locale puternice, a explicat europarlamentarul român.

„Dezvoltarea locală trebuie să fie o prioritate reală în Europa. Nu putem construi o Uniune competitivă și echitabilă fără orașe și comunități locale puternice. Ele sunt motorul economiei europene, locul unde politicile prind viață, unde cetățenii își trăiesc realitatea și caută soluții”, a explicat Victor Negrescu.

El a prezentat domeniile în care pot fi făcute investiții pentru a sprijini comunitățile locale.

„Educația, sănătatea, incluziunea socială, locuințe accesibile, digitalizarea — toate încep de jos în sus. Din comunitate. Din oraș. Din sat. Acolo unde administrațiile locale luptă zilnic cu birocrația, lipsa de resurse și cu provocările sociale. Este momentul ca Uniunea Europeană să trateze administrațiile locale ca parteneri strategici. Să direcționeze fonduri direct către nevoile reale ale comunităților. Să nu sacrifice obiectivele sociale”, a precizat Victor Negrescu.
Mesajul a fost transmis în deschiderea Cities Social Summit 2025, găzduit la Parlamentul European.

REPER îi cere Elenei Lasconi să se retragă din cursa electorală. România e mai presus de orgoliul de partid, astăzi, decizia corectă este clară, Nicușor Dan, președintele României, transmite REPER.

„REPER cere USR să arate că România e mai presus de orgoliul de partid. Democrația nu este doar despre ce ne dorim noi, ci despre ce are nevoie România. Nu este despre ambiții personale sau calcule de partid, ci despre binele comun și șansa fiecărui român de a trăi într-o țară liberă, echitabilă și prosperă. Astăzi, acest bine comun cere unitate, nu competiție. Cere responsabilitate, nu orgolii”, transmit reprezentanții REPER.

De aceea, șefei USR i se cere să renunțe la candidatura la alegerile prezidențiale.

„Partidul REPER solicită Partidului USR să își retragă candidata din cursa prezidențială și să îl susțină pe Nicușor Dan, singurul candidat pro-european cu șanse reale de a opri ascensiunea extremismului. Nicușor Dan nu este doar un nume într-o competiție electorală. Este omul care a demonstrat, prin fapte, că administrația se poate schimba. Că lupta pentru integritate și competență poate fi câștigată. Că politica nu este despre privilegii și funcții, ci despre responsabilitate și construcție. Toate sondajele arată limpede: Nicușor Dan este singura opțiune viabilă a forțelor democratice pentru turul al doilea. Cu toate acestea, divizarea taberei reformiste, din cauza orgoliilor, riscă să lase drum liber spre câștigarea turului 1 unui candidat care amenință valorile europene, statul de drept și democrația însăși”, au precizat cei de la REPER. 

Candidatura la alegerile prezidențiale a liderei POT, Anamaria Gavrilă, a fost contestată la CCR, marți, 18 martie, în ultima zi în care pot fi depuse contestații. Decizia CCR va fi anunțată miercuri, 19 martie.

„Astăzi 18 martie 2025, a fost înregistrată la Curtea Constituțională contestația formulată de domnul M.I.M. împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.37D/17.03.2025 privind înregistrarea candidaturii doamnei Gavrilă Anamaria și a semnului său electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025. Contestația formează obiectul Dosarului Curții Constituționale nr.1051F/2025”, a transmis CCR.

În contestație sunt menționate suspiciuni de „fraudă electorală și falsificarea listei de semnături”, de „comportament extremist și instabilitate psihică” și de neconcordanțe în declarația de avere. În plus, sunt menționate posibile nereguli legate de cheltuirea subvenției primite de POT, despre posibila folosire în fals a unei cartele de deputat și despre înscrierea pe listele parlamentare a unor persoane condamnate.
Cauza se soluționează pe baza sesizării şi a celorlalte documente depuse la dosar până la data de 19 martie 2025, ora 12.30.

Ministerul Muncii va coopera cu Consiliul Investitorilor Străini din România. Este nevoie de cele mai bune competențe și de un mediu predictibil și stabil pentru dezvoltare, susține Ministerul.

Colaborarea a pornit de la o serie de teme analizate de reprezentanții Ministerului Muncii și cei ai investitorilor.
„Ce nevoi reale are piața muncii din România și ce așteptări au angajatorii în raport cu nivelul de competențe al angajaților?

Ce meserii au căutare și cum putem atrage și menține în România angajați înalt calificați?
Cum creștem competitivitatea muncii și care sunt soluțiile de reducere a deficitului de forță de muncă din țara noastră?

Care sunt politicile publice în domeniul muncii esențiale pentru ca atractivitatea României pentru investitorii străini să crească?”, sunt întrebările lansate de participanții la discuții.
Un alt subiect important a fost cel privind cele mai potrivite măsuri menite să conducă la reintegrarea pe piața muncii din România a cât mai multor români din Diaspora.
”Menținerea și creșterea competitivității prin programe adecvate de formare și sprijin pentru atragerea de forță de muncă înalt calificată sunt esențiale. Trebuie să investim mai mult în măsuri active de ocupare. Vom coopera și cu specialiștii din cadrul Consiliului Investitorilor Străini din România pentru a găsi cele mai bune soluții, astfel încât să ne asigurăm că angajații au cele mai bune competențe, iar angajatorii au parte de un mediu predictibil și stabil pentru dezvoltare”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

În acest sens vor fi realizate parteneriate cu sectorul privat pentru adaptarea competențelor la nevoile pieței, digitalizarea proceselor de angajare, valorificarea mecanismului ANOFM de anticipare a nevoilor de calificare (Proiect RECONECT) și se va lucra în echipe comune pentru actualizarea Clasificării Ocupațiilor din România (COR) în raport cu sistemul european de competențe și calificări.

Cele mai citite

Error: No articles to display