Europarlamentarul Dan Nica a analizat pachetul CE privind reducerea poluării și a atras atenția asupra faptului că noile legi vor duce la numeroase scumpiri care vor afecta toată populația uniunii. Nimeni nu trebuie lăsat în urmă și nimeni nu trebuie tratat cu o dublă măsură, a spus europarlamentarul din Galați care a solicitat aplicarea unor măsuri compensatorii.
Europarlamentarul Dan Nica consideră că pachetul de legi propus de Comisia Europeană (Pachetul Fit for 55) privind reducerea poluării va duce la numeroase scumpiri care vor afecta toată populația uniunii. Sprijinim pachetul, dar sunt necesare și măsuri active de compensare, spune liderul PSD.
„Această propunere va obliga furnizorii de energie si carburanți să cumpere drepturi de poluare, iar prețul se va reflecta direct în factura consumatorului. Creșterea prețului combustibililor va conduce către un lanț nesfârșit de scumpiri (alimente, transport, energie și utilități), greu de suportat de cetățenii români care nu beneficiază, din păcate, de nicio politică guvernamentală de creștere a nivelului de trai. Ar fi inuman să ajungem în punctul în care familiile cu venituri mici să fie cele care să plătească cel mai mult factura acestui demers, de altfel unul constructiv și de viitor, dar în absența unor măsuri active de compensare”, a declarat europarlamentarul Dan Nica.
Deși pachetul propus de CE are numeroase prevederi benefice, sunt și măsuri care vor produce efecte negative.
„Pachetul prezentat astăzi de Comisie este cel mai ambițios pachet legislativ din această legislatură, iar Delegația Română S&D salută angajamentul CE pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. Susținem așadar aceste eforturi, multe dintre propuneri fiind benefice, însă dacă dorim cu adevărat ca această tranziție către o economie decarbonificată să devină realitate, ea trebuie să aibă în prim plan cetățeanul și să fie bazată pe principiul potrivit căruia nimeni nu este lăsat în urmă și nimeni nu este tratat cu o dublă măsură”, a precizat Dan Nica.
Europarlamentarul gălățean a analizat și situația camioanelor care trebuie să se întoarcă fără marfă, în țara de origine, odată la două săptămâni. El i-a cerut comisarului european pe Transport să intervină pentru a corecta „aberația legislativă”.
„Această aberație legislativă are un efect nociv asupra mediului, așa cum o arată însăși studiul de impact al CE. Ne așteptăm ca, din această perspectivă, Comisarul pe Transport, Adina Vălean, să introducă măsura în pachet, în scopul alinierii cadrului legislativ european cu obiectivele climatice”, a precizat europarlamentarul Dan Nica.