Klaus Iohannis şi Roberta Metsola au susţinut o conferinţă de presă comună, în care au subliniat înteţirea eforturilor comune de aderare a României la spaţiul Schengen.
„Am avut foarte multe chestiuni de discutat, cum este şi natural, suntem amândoi foarte implicaţi în chestiunile europene, şi aş menţiona doar câteva din chestiunile care au făcut obiectul discuţiei noastre de astăzi. În primul rând aş menţiona Schengen, am apreciat în mod deosebit implicarea doamnei preşedintă personal dar şi a Parlamentului în speţa schengen. Parlamentul European şi doamna preşedintă Metsola au fost din capul locului de partea noastră şi au recomandat şi prin vot politic şi discuţii politice primirea României în spaţiul Schengen”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Preşedintele României a spus că a primit asigurări că problema Schengen va fi repusă pe tapet în mandatul preşedinţiei suedeze a Consiliului European, care va începe la 1 ianuarie 2023, dar a ţinut să sublinieze că această chestiune a aderării se tranşează în Consiliul JAI, nu în Consiliul European.
„Deci, încă o dată: chestiunea Schengen nu se tranșează la Consiliul European, ci se tranșează la Consiliul JAI. Este un format al miniștrilor de interne din cadrul Consiliului Uniunii Europene. Imediat după ce cele două chestiuni în discuție vor fi clarificate politic, prin discuții bilaterale în diferite formate, sunt convins că va fi pusă problema în Consiliul JAI și convingerea mea este că, atunci va fi pusă pe agendă, va primi un răspuns pozitiv. Nu putem – noi, Uniunea Europeană – nu putem să ne permitem încă un eșec!”, a mai spus președintele.