Chiar dacă licitaţia pentru atribuirea licenţelor de 5G nu a fost încă organizată, România a fost printre primele trei state europene care au lansat servicii comerciale 5G, în iunie 2019. Astfel, în prezent, acoperirea 5G se regăseşte în zece centre urbane, inclusiv în Bucureşti, cinci oraşe şi patru zone rurale. Operatorii prezenţi pe piaţa din România au făcut aceste lansări ale serviciilor 5G utilizând spectrul pe care îl deţin în prezent. România nu este în urmă”, a afirmat Dragoş Preda, secretar de stat pentru Comunicaţii în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC), în deschiderea videoconferinţei cu tema „5G: România Digitală”, organizată de specialiști IT, pe această temă.
Oficialul a adăugat că tehnologia 5G va crea un întreg ecosistem, în care se va putea vorbi despre Smart Cities, Smart Home sau Smart Metering.
A cincea generaţie de comunicaţii mobile permite un schimb de date între dispozitive, relee şi servere mult mai strâns. Acest lucru ar trebui să facă posibilă conectarea şi comunicarea unui număr cât mai mare de dispozitive. Aproximativ 1 milion de dispozitive pe o rază de 1 km pătrat. 5G reprezintă internetul lucrurilor şi noua generaţie de interconectare, de conectivitate, care va permite de fapt transpunerea a ceea ce vorbim din ce în ce mai mult în vieţile noastre cu privire la digitalizare
„Utilizarea şi transpunerea corectă a acestei noi tehnologii este imperativă şi pentru statul român. Avem nevoie de interoperabilitate, de o agendă comună la nivel european pentru transpunerea justă a acestor noi tehnologii, ţinând cont de toate aspectele de neutralitate tehnologică, de securitate cibernetică şi pe zona de etică în achiziţia acestor noi tehnologii”, a mai precizat Dragoș Preda.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.
Error: No articles to display