Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță că Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – Patriot. Anunțul a fost făcut marți, 29 aprilie. Noul sistem îl va înlocui pe cel donat Ucrainei în luna septembrie 2024.
Conducerea MApN salută decizia Departamentului de Stat al SUA de a aproba vânzarea către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – PATRIOT, prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS) și notificarea, în acest sens, a Congresului SUA, conform procedurilor standard americane.
Costul estimat pentru acest sistem, compus dintr-un set radar AN/MPQ-65, în varianta modernizată față de cea donată, două stații de lansare M903 și o stație de control lansare, este de 262 de milioane de dolari. Conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 280 de milioane de dolari, transmite Ministerul Apărării.
Sistemul va fi achiziționat prin intermediul unor fonduri externe nerambursabile, asigurate de un grup de țări aliate, precum și prin intermediul Inițiativei Immediate Action on Air Defence, în vederea refacerii deficitului de capabilitate generat de donație.
Sistemul Patriot poate detecta și doborî o gamă largă de platforme aeriene și rachete balistice, iar această achiziție va consolida capacitatea României de a descuraja agresiunea în regiunea Mării Negre.
Programul de achiziție a șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot a fost inițiat prin Legea nr. 222/2017. Primul sistem a fost recepționat în anul 2020. În perioada 2021-2023 au fost recepționate echipamentele majore pentru celelalte trei sisteme din prima etapă a programului. Pentru sistemele din etapa a II-a (trei sisteme), pentru care România a semnat contractul de achiziție la finalul anului 2023, Guvernul SUA a lansat deja comanda către compania Raytheon pentru începerea producției de radare, stații de lansare, sisteme de comandă și control și rachete.
Pentru donarea unui sistem Patriot către Ucraina și, ulterior, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol prin cumpărarea altuia pentru Armata României a fost adoptat, în luna septembrie a anului trecut, un nou act normativ, a precizat MApN.
Românii care înainte de 1989 au depus bani la CEC pentru a-și cumpăra o mașină Dacia, vor fi despăgubiți de stat. Decizia a fost luată de Ministerul de Finanțe. Banii vor fi distribuiți prin intermediul BRD.
Statul român îi va despăgubi pe cetăţenii care, cu peste 35 de ani în urmă. au depus bani la CEC pentru a-şi cumpăra o mașină Dacia. Ei vor primi banii înapoi, printr-un ordin semnat de un secretar de stat din Ministerul Finanţelor. Este vorba despre suma de 21.719,29 de lei, care la cursul valutar înseamnă aproape 4.400 de euro.
În perioada regimului comunist, românii care intenționau să cumpere un automobil Dacia, erau nevoiți să deschidă un depozit special la CEC. Atunci când suma strânsă ajungea la aproximativ 80.000 de lei, oamenii erau înscrişi pe listele de aşteptare pentru a primi o maşină.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că sâmbătă va începe construcția ansamblului de poduri peste Prut. Este primul pod peste Prut construit după Revoluție. Trecerea va asigura legătura între Chișinău, Iași și Tg. Mureș prin intermediul viitoarei Autostrăzi A8.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a dezvăluit că sâmbătă va merge la Ungheni.
„Aici va începe, sâmbătă, construcția ansamblului de poduri peste râul Prut. Vorbim de două poduri, câte unu pe fiecare sens. De fapt, vorbim de începerea construcției la primul pod peste Prut de după Revoluție. E un pas important, dar tot la fel de important e faptul și că aceste poduri sunt în continuarea viitoarei autostrăzi A8, care va lega Chișinău de Iași și de Pașcani, și care mai departe, de la Pașcani va trece Carpații la Târgu Mureș. Acest pod este primul, cel de la Ungheni”, a anunțat Sorin Grindeanu, pe TikTok.
Cele două poduri ar trebui să fie finalizate în termen de 18 luni.
„Avem încă patru poduri la stadiul de proiectare. Anul viitor se va termina proiectarea și în viitor vom avea cinci noi poduri peste Prut, ceea ce e un lucru bun”, a precizat Sorin Grindeanu.
Ministerul Finanțelor a anunțat că a atras aproape 838 milioane lei și 101 milioane euro prin emisiunea Fidelis din luna aprilie. Suma totală este de peste 1,3 miliarde lei sau aproximativ 269,7 milioane euro. A fost a treia ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (Fidelis) derulată în acest an prin Bursa de Valori.
Titlurile de stat Fidelis emise în aprilie au debutat joi, 17 aprilie, la tranzacționare la Bursa de Valori București.
Oferta primară, desfășurată în perioada 4-11 aprilie, a atras 16.432 de ordine de subscriere, atât pentru titlurile denominate în lei, cât și pentru cele în euro. Oferta a fost intermediată de un sindicat format din BT Capital Partners (Lead Manager), Alpha Bank Romania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale și TradeVille (Sindicat de intermediere), precum și Banca Transilvania și Libra Internet Bank (Grup de distribuție). Titlurile de stat au putut fi achiziționate și prin 9 participanți eligibili, a transmis Bursa de Valori București.
La emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut participa persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei. Veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital, nu sunt impozabile.
Prin intermediul celor 23 de oferte derulate începând cu august 2020, Ministerul Finanțelor a atras de la populație aproape 48,8 miliarde lei (9,9 miliarde euro). Următoarea ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis este estimată să înceapă în prima decadă a lunii mai.
Guvernul alocă fonduri pentru desființarea ultimelor toalete școlare din fundul curții. Este vorba despre suma de aproape 15 milioane de lei.
Potrivit statisticii în România mai sunt 175 de școli cu toaleta în curte. Guvernul anunță că de la toamnă situația va fi complet modificată.
„Punem punct unei realități triste din educația românească. Alocăm 14,5 milioane de lei pentru ca, la începutul noului an școlar, în toamnă, să nu mai existe unități de învățământ cu toalete în curte. Mai sunt 175 de școli în asemenea situație și nu putem vorbi cu adevărat de o Românie Educată fără a rezolva definitiv acest simbol al blocării în trecut”, a explicat premierul Marcel Ciolacu.
Suma este alocată de la bugetul de stat.
USR anunță că preia solicitarea păgubiților NORDIS și cere reînființarea comisiei de anchetă parlamentară care să lămurească împrejurările care au facilitat ca peste 2.000 de români să fie victimele unei „escrocherii imobiliare”.
Ștefan Pălărie, liderul grupului USR din Senat, s-a întâlnit cu un grup de reprezentanți ai păgubiților NORDIS și a ascultat toate solicitările oamenilor. Păgubiții își doresc reînființarea comisiei parlamentare care să găsească o soluție și pentru cei care au fost deja păcăliți, a susținut Pălărie.
În noiembrie, anul trecut, în plină campanie electorală, atât PSD, cât și PNL au votat formarea unei comisii de anchetă parlamentară de anchetă pentru investigarea mafiei imobiliare, dar nu a avut nicio ședință, a mai arătat liderul grupului USR din Senat.
„Această comisie nu s-a întrunit nici măcar o dată, iar atunci când se aflau în campanie electorală, PSD și PNL se întreceau în a dori sau a promite că vor aduce adevărul de partea cetățenilor. În privința păgubiților NORDIS, nu s-a schimbat nimic, mecanismele esențiale nu au fost rezolvate. Prin urmare, USR solicită politicienilor din PSD și PNL, dacă au mai făcut-o o dată în campanie electorală, să o facă și astăzi, și anume să-și dea semnăturile și acordul pentru reînființarea acestei comisii de anchetă”, a declarat Ștefan Pălărie.
Reînființarea comisiei se justifică în condițiile în care până acum, în ciuda declarațiilor publice, mecanismele care au putut permite un prejudiciu de aproape un miliard de lei nu au fost elucidate, cum nu se știe din ce cauză instituții importante ale statului, precum Inspectoratul pentru Calitatea în Construcții, ANAF, Protecția Consumatorilor, nu au acționat la timp și au permis ca astfel de țepe să se întâmple, este concluzia USR.Opoziția propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă în cazul NORDIS
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a primit o delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii. Parlamentarii aflați în vizita oficială la București au vorbit cu Ilie Boljan despre Anularea alegerilor, evoluția procesului de includere a României în Programul Visa Waiver și prezența trupelor americane în țara noastră.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a primit marți, la Palatul Cotroceni, o delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii, aflată în vizită oficială în România.
„În cadrul întrevederii, au fost abordate principalele domenii ale Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, cu accent pe componenta de securitate, cooperarea economică și perspectivele de dezvoltare ale relației bilaterale. Președintele Ilie Bolojan a reafirmat angajamentul ferm al României față de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, subliniind că acesta reprezintă un element-cheie al politicii externe și al arhitecturii de securitate națională. Președintele a evidențiat importanța consolidării prezenței americane în România, în special în contextul actualelor provocări de securitate din regiunea Mării Negre. A subliniat că România contribuie activ la securitatea Flancului Estic al NATO, iar cooperarea strânsă cu SUA este esențială pentru o descurajare eficientă. Un alt subiect prioritar al discuțiilor l-a constituit evoluția procesului de includere a României în Programul Visa Waiver. Ilie Bolojan a transmis că acest obiectiv reprezintă o prioritate a agendei bilaterale și o așteptare a cetățenilor români. România își exprimă întreaga disponibilitate de a colabora cu autoritățile americane pentru finalizarea acestui proces într-un termen rezonabil și cu un rezultat pozitiv”, anunță Administrația Prezidențială.
De asemenea, a fost subliniat interesul comun pentru dezvoltarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, prin atragerea de investiții americane și extinderea cooperării comerciale. În contextul actual al economiei românești, există un potențial semnificativ de aprofundare a relațiilor economice bilaterale.
„În ceea ce privește procesul electoral din 2024, Președintele interimar a precizat că România a învățat lecțiile necesare și că instituțiile statului sunt angajate să asigure desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor, în deplin acord cu standardele democratice. Totodată, au fost abordate teme de interes regional. Președintele interimar Ilie Bolojan a vorbit despre importanța consolidării securității pe Flancul Estic al NATO, ca element esențial pentru menținerea stabilității în regiune. În acest context, s-a discutat despre sprijinul oferit Ucrainei în fața agresiunii ruse și susținerea fermă a parcursului european al Republicii Moldova. România rămâne un partener responsabil în cadrul comunității euroatlantice, angajat în apărarea valorilor democratice și în promovarea stabilității și securității în regiune”, a mai transmis Președinția.
Din delegație au făcut parte opt membri ai Congresului SUA, reprezentând ambele partide politice: Vern Buchanan (Republican – Florida), Dina Titus (Democrat – Nevada), Lloyd Doggett (Democrat – Texas), Ted Lieu (Democrat – California), Neal Dunn (Republican – Florida), Ilhan Omar (Democrat).
Statul împrumută comunitățile locale prin Trezorerie. Este vorba despre banii de care au nevoie primăriile și consiliile județene pentru a cofinanța proiectele europene.
Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul înainte de ședința de guvern de săptămâna trecută. Măsura a fost analizată de miniștrii executivului. Statul își propune să atragă astfel finanțări pentru comunitățile electorale în valoare de peste un miliard de euro din fonduri europene. Trezoreria va pune la bătaie suma de 1,5 miliarde de lei.
„Sprijinim comunitățile locale care au nevoie de finanțare exclusiv pentru a derula proiectele europene. Analizăm, azi, un mecanism de acordare a unor împrumuturi avantajoase din Trezorerie. Suma totală pe care o propunem este de 1,5 miliarde de lei. Cu acești bani, putem obține finalizarea unor investiții care vor aduce în România peste un miliard de euro din fonduri europene”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Cel mai mare Parc de Aventură din sud-estul României se redeschide. Este vorba despre EscapeLand aflat în Pădurea Gârboavele de lângă orașul Galați. Parcul spectaculos poate fi vizitat începând de vineri, 11 aprilie. În primii doi ani de la înființare, EscapeLand a atras circa 25.000 de vizitatori.
Parcul a fost construit și este administrat de Consiliul Județean Galați.
„Veste bună pentru iubitorii de petrecere a timpului liber în mijlocul naturii. Începând de astăzi, 11 aprilie, redeschidem Parcul de Aventură EscapeLand din Pădurea Gârboavele, pentru al treilea sezon! În primele două sezoane, parcul a atras în total aproape 25.000 de vizitatori, atât adulți, cât și foarte mulți copii! Mai mult, Parcul de Aventură a devenit un punct de atracție și pentru vizitatorii din alte județe”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.
În interior, se amenajează noi atracții.
„Prin urmare, pregătim noi surprize pentru iubitorii de senzații tari. Pe lângă cele 15 trasee de cățărare și două tiroliene deja existente, Parcul de Aventură va fi extins și dotat în cursul acestui an cu noi obiective. Vom construi un bob suspendat cu o lungime de peste 900 metri (vor fi două piste cu o lungime totală de 1,5 km), dar va fi și o sanie suspendată, pe pernă magnetică, cu un grad de dificultate foarte mare, cu viteze de 40 – 50 km/oră, pentru doritorii de adrenalină la maxim. În cadrul acestei investiții, în valoare de peste 15 milioane de lei, sunt în curs de amenajare și noile piste de biciclete, locuri de joacă pentru copii și noi spații de relaxare pentru adulți”, a mai transmis președintele CJ Galați.
Parcul de aventură din Galați este unul dintre cele mai importante din regiune.
„Prin adăugarea acestor obiective, Pădurea Gârboavele va fi unul dintre cele mai frumoase și mai ofertante puncte de agrement din Regiunea Sud-Est. Vom continua investițiile care încurajează un stil de viață activ și sănătos, în care relaxarea, distracția și adrenalina se regăsesc din plin”, a precizat Costel Fotea.
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut lui Victor Ponta să se retragă din cursa electorală după dezvăluirile legate de inundațiile din 2014. „Joaca de-a suveranismul nu mai ține... retrage-te”, a solicitat Ciolacu.
Solicitarea lui Marcel Ciolacu a fost făcută după ce Victor Ponta a recunoscut că atunci când era premier a luat decizia de a inunda mai multe sate românești pentru a salva Belgradul de inundații.
„Când ești prim-ministru sunt multe momente în care ești nevoit să iei decizii grele. Dar ele nu trebuie ascunse niciodată de proprii cetățeni. Să recunoști senin – după ani de zile! - că ai fost de acord, în calitate de prim-ministru al României, să inunzi sate românești pentru a salva orașe străine și să te lauzi că, drept recompensă, ai primit cetățenia altui stat, e clar că joaca de-a suveranismul nu mai ține”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu.
Premierul i-a cerut lui Victor Ponta să se retragă din cursa electorală pentru alegerile prezidențiale.
„Orice scuză ai invoca, fiecare cetățean al acestei țări așteaptă de la un demnitar - fie el președinte, premier sau orice altceva, să-și apere propria țară și proprii cetățeni! În niciun caz nu te mai crede nimeni că ești suveranist și că mori cu toți de gât pentru poporul și țara ta! Victor, ia măcar acum o decizie înțeleaptă! Retrage-te din cursă ! Niciun pesedist nu îl vrea pe Nicușor Dan președinte! Răscumpără-ți măcar în al doisprezecelea ceas imensa greșeală făcută atunci! Pune măcar acum România, cu adevărat, pe primul loc”, a precizat Marcel Ciolacu.
Error: No articles to display