Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe tineri să meargă la votare. Votul vostru este esențial în menținerea drumului euroatlantic al României, a spus prim-ministrul în cadrul mesajului trimis vineri, 2 mai, cu prilejul Zilei Naționale a Tineretului.
„Dragi tineri, sunteți principala resursă a societății, izvor de curaj și motivație pentru noi toți! Rezultatele excepționale, ce vă oglindesc visurile și eforturile, obținute în activitatea de zi cu zi ori în cadrul diverselor competiții în țară sau străinătate, ne umplu inimile de bucurie, ne inspiră și ne provoacă la dezvoltare. Am toată încrederea în capacitatea voastră de a modela România de mâine, cu acces la educație de calitate, la oportunități egale de angajare și afirmare profesională”, a transmis Marcel Ciolacu.
Premierul i-a îndemnat pe tineri să voteze la alegerile prezidențiale.
„Cei care v-ați născut după aderarea țării la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, veți vota pentru prima oară la alegerile prezidențiale de duminică. Votul vostru este esențial în menținerea drumului euroatlantic al României. Deveniți astfel parte activă a deciziilor ce țin de destinul țării noastre. România are nevoie de voi, de curajul și potențialul vostru: vă încurajez să rămâneți implicați, să credeți în forța voastră de a schimba lucrurile în bine”, a precizat Marcel Ciolacu.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoștința publicului faptul că începând de joi, 1 mai a.c., procedura de vot pentru alegerea Președintelui României din anul 2025 va începe în străinătate odată cu deschiderea secției de votare din Auckland, Noua Zeelandă (la ora 22:00, ora României).
Pentru a asigura condiții optime de vot cetățenilor români din diaspora au fost înființate 965 de secții de votare în străinătate, având la bază propunerile formulate de Ministerul Afacerilor Externe, cu 15 secții de votare mai multe decât în cazul alegerilor prezidențiale și parlamentare desfășurate în anul 2024.
Votarea în străinătate la alegerile prezidențiale se desfășoară, potrivit prevederilor Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe durata a trei zile pentru fiecare tur de scrutin (2, 3 și 4 mai 2025, respectiv 16, 17 și 18 mai 2025).
În conformitate cu prevederile art. 5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025, votarea în străinătate începe în zilele de vineri și sâmbătă, la ora locală 07:00, și se încheie, la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetățenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot). În ziua de duminică, votarea în afara țării va începe la ora locală 07:00 și se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).
Cetățenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale la oricare din secțiile organizate în afara țării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente - https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secție de votare în parte. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea și transmiterea digitală a acestora.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat lansarea Platformei naționale de raportare unică în învățământul superior. Este un sistem modern care va crește digitalizarea în domeniul educației, a spus șeful Guvernului.
Anunțul a fost făcut miercuri înainte de ședința de Guvern. Platforma a fost realizată cu fonduri europene.
„Lansăm azi (n.r. miercuri, 30 aprilie) Platforma națională de raportare unică în învățământul superior, finanțată mai ales din fonduri europene”, a transmis premierul Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia este un sistem modern care va crește digitalizarea în domeniul educației și va asigura accesul tuturor instituțiilor la date actualizate din zona educației universitare.
Se simplifică modalitatea prin care se eliberează autorizațiile de construcție. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că timpul de eliberare a documentele menționate de către instituțiile publice se va înjumătăți.
Guvernul a aprobat miercuri o măsură care va duce la reducerea birocrației.
„Adoptăm azi o soluție prin care scădem la jumătate timpii de eliberare a autorizațiilor de construcție de către instituțiile publice. Reducem astfel birocrația, așteptare legitimă a tuturor cetățenilor și firmelor”, a declarat Marcel Ciolacu.
De asemenea, premierul a anunțat că Guvernul va accelera proiectele finanțate prin PNRR, care trebuie finalizate la jumătatea lui 2026.
Ministerul Dezvoltării anunță că au fost finalizate încă trei noi creșe construite prin Programul guvernamental de construire de creșe ”Sfânta Ana”.
Trei noi creșe au fost finalizate prin programul guvernamental, coordonat de Ministerul Dezvoltării, a declarat ministrul Cseke Attila, cu ocazia vizitei la obiectivele de investiții.
”În total, am finalizat 15 creșe prin Programul Sfânta Ana, iar, până la finalul anului, dorim să construim și să predăm comunităților locale 75 de astfel de unități de învățământ. Este o bucurie pentru mine finalizarea acestor trei creșe, pentru că sprijinirea familiilor tinere reprezintă o prioritate a mandatului meu”, a explicat ministrul Cseke Attila.
Cele trei investiții au fost realizate în Marghita, Carei și Gherla, dispun de trei zone funcționale (administrativă, destinată copiilor și spații tehnico-gospodărești) și sunt dotate cu bucătărie proprie și spații de joacă externe și interioare, fiind prietenoase cu mediul și primitoare pentru cei mici.
Creșa de la Marghita (jud. Bihor) are 7 grupe (70 de copii) și o valoare de aproape 16 milioane de lei, creșa de la Carei (jud. Satu Mare), este organizată în 4 grupe (40 de copii), valoarea investiției fiind de 10,8 milioane de lei, iar creșa de la Gherla (jud. Cluj) are o valoare de peste 10 milioane de lei și se adresează unui număr de 40 de antepreșcolari.
”Am soluționat, cu aceste investiții, problema lipsei locurilor în creșe pentru 150 de familii tinere”, a precizat ministrul Dezvoltării.
Celebrul șahist rus Garry Kasparov va reveni la București. El va participa la ceremonia de deschidere a etapei românești din cadrul Grand Chess Tour 2025. Evenimentul a fost programat la data de 6 mai, la Grand Hotel Bucharest.
România găzduiește pentru al cincilea an consecutiv etapa Superbet Chess Classic România. Aceasta se desfășoară sub deviza „Uniting Minds” și marchează totodată aniversarea a 10 ani de Grand Chess Tour.
Turneul de la București va reuni 10 dintre cei mai buni șahiști ai lumii, inclusiv campionul mondial en-titre Gukesh Dommaraju, câștigătorul Grand Chess Tour 2024 - Alireza Firouzja (locul 3 mondial) și cel mai bine clasat român din ierarhia mondială (locul 52) - Bogdan Deac. Competiția se va desfășura între 5–17 mai și va fi transmisă de Televiziunea Română.
În 2025, alături de țările-gazdă tradiționale (SUA, Polonia, Croația și România), Grand Chess Tour se extinde în Brazilia și introduce, pentru prima dată, o finală eliminatorie, la São Paulo, cu un premiu suplimentar de 350.000 de dolari, parte dintr-un fond total record de 1,6 milioane de dolari, au precizat organizatorii.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut o serie de recomandări pentru românii care fac pregătiri pentru minivacanța de 1 mai. „Această sărbătoare să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri”, este mesajul inspectorilor.
Mesajul a fost transmis pe Facebook.
„Ca în fiecare an, românii marchează ziua de 1 Mai cu tradiționalii mici și bere. Pentru ca această sărbătoare să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri, vă recomand să țineți cont de următoarele sfaturi. Astfel, la achiziționarea produselor alimentare verificați cu atenție aspectul cărnii tocate, nu cumpărați produse neetichetate! Eticheta trebuie să conțină informații despre ingredientele alergene și termenul de valabilitate. Refuzați produsele cu etichete lipsă, modificate sau expirate. Evitați achiziția de carne tocată din locuri neautorizate – riscați să cumpărați produse nesigure! La bere, verificați integritatea ambalajului, limpiditatea și data durabilității minimale”, a transmis directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel.
Potrivit șefului ANPC, dacă petreceți ziua de 1 Mai în zone de agrement asigurați-vă că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcționale. Ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conțină toate informațiile necesare. Vânzătorii trebuie să fie echipați corespunzător și să respecte regulile de igienă. Verificați concordanța între prețurile afișate și cele de pe bonul de casă. Solicitați și păstrați bonul fiscal – este singura dovadă în cazul unei reclamații justificate!
În urma controalelor din anii anteriori, ANPC - Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a constatat nereguli grave, printre care utilizarea produselor expirate sau fără etichetă, comercializarea alimentelor cu urme de mucegai, folosirea de ulei ars și ustensile neigienizate, nerespectarea temperaturilor de depozitare și a condițiilor igienico-sanitare și lipsa informării privind alergenii sau proveniența produselor (proaspete vs. decongelate).
„Protejați-vă sănătatea și bucurați-vă de 1 Mai în siguranță”, a fost concluzia șefului ANPC.
Statul alocă fonduri pentru consolidarea seismică a unor școli din Iași, Suceava, Olt și Teleorman. Suma totală este de aproape 40 de milioane de lei.
Ministerul Dezvoltării a anunțat că va utiliza 39.679.401,38 de lei pentru consolidarea seismică a patru unități de învățământ.
Prin Programul naţional de investiţii „Şcoli sigure şi sănătoase”, Ministerul Dezvoltării alocă aproape 26 de milioane de lei pentru cantina elevilor Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași şi aproape 7 milioane de lei pentru grădinița cu program normal nr. 1 Beciu din judeţul Teleorman.
De asemenea, prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, aproape 3 milioane de lei sunt alocați pentru reabilitarea integrală a şcolii gimnaziale din localitatea Măgura, județul Olt.
Peste 4 milioane de lei pentru consolidarea seismică, renovarea energetică, precum şi asigurarea funcţionalităţii sunt acordate şcolii gimnaziale „Învăţător Gheorghe Rădăşanu” Bogata din Comuna Baia, judeţul Suceava.
Ghidul de finanțare pentru Rabla auto 2025 a fost trimis la Monitorul Oficial. Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.
„Prin acest program ne propunem să aducem pe străzile din România zeci de mii de autoturisme nou nouțe, mai puțin poluante. Dacă vă doriți un motor mai curat, cu consum mai mic sau o mașină mai sigură, pregătiți-vă să vă înscrieți în Rabla 2025”, este mesajul ministrului mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.
Cea mai mare noutate noutate și cea mai așteptată de toată lumea este valoarea ecotichetului pentru mașinile electrice. Aceasta a crescut la 37.000 de lei, aproximativ 7.500 de euro.
O altă noutate este legată de modalitatea de înscriere. Românii se pot înscrie direct în aplicația Administrației Fondului pentru Mediu, fără dealeri, fără alți intermediari, voucherul putând fi decontat la orice producător.
O altă noutate este bugetul record de 1,43 de miliarde de lei, cu aproape 50 la sută mai mare decât bugetul anului trecut.
Conform AFM, în ultimii 20 de ani, datorită programului Rabla, au fost casate peste 1 milion de autoturisme în România.
„Așadar, cu speranța că în 2025 vom avea foarte mulți cai putere verzi pe străzile din România, aștept cu nerăbdare aprobarea bugetului AFM, în ședința de guvern, și îmi doresc foarte mult să putem spune cât mai repede ca s-au terminat banii, că românii au accesat rapid acest program și că, așa cum am spus mai devreme, un număr cât mai mare de autoturisme sigure, noi, prietenoase cu mediul, mai ales în marile orașe unde aerul nu este întotdeauna cel mai curat” a adăugat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.
Scopul programului îl constituie îmbunătăţirea calităţii mediului prin achiziţionarea de autovehicule noi, mai puțin poluante şi eficiente din punct de vedere energetic. Programul vizează diminuarea efectelor poluării aerului asupra mediului şi a sănătăţii populaţiei, cauzate de emisiile de gaze de eşapament provenite de la autovehiculele uzate, precum și prevenirea generării deşeurilor şi atingerea obiectivelor privind recuperarea şi valorificarea deşeurilor provenite de la vehiculele scoase din uz.
Programul are caracter multianual, se aplică la nivel naţional și se desfăşoară în perioada 2025- 2030. Finanţarea programului se realizează din veniturile Fondului pentru mediu constituite din scoaterea la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, în limita creditelor de angajament şi bugetare prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.
„În 2025, Programul Rabla intră într-o nouă eră a eficienței și accesibilității, prin lansarea unei noi aplicații digitale care simplifică procesul de înscriere și reduce timpul de analiză a dosarelor. Aceste măsuri vin după consultări directe cu producătorii auto și reconfirmă rolul programului Rabla ca un instrument vital pentru modernizarea parcului auto și protecția mediului”- a precizat Florin Bănică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.
Ecotichetul
Cuantumul ecotichetului a fost stabilit astfel:
-10.000 lei (aproximativ 2000 de euro) pentru achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a unei motociclete;
-12.000 lei (aproximativ 2400 de euro) pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
-15.000 lei (aproximativ 3000 de euro) pentru un autovehicul nou plug-in hibrid sau o motocicletă electrică;
-37.000 lei (aproximativ 7500 de euro)pentru un autovehicul nou 100% electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen;
-120.000 lei(aproximativ 24.000 de euro) pentru un autovehicul nou plug-in hibrid sau 100% electric, în cazul instituțiilor publice și unităților administrativ-teritoriale;
Pentru înscrierea în noul program Rabla, solicitanții vor fi cei care vor trebui să completeze, într-o aplicație informatică gestionată de Administrația Fondului de Mediu, o cerere în acest sens și să încarce toate documentele necesare, inclusiv cele ce dovedesc casarea unei mașini. Finanțarea se acordă, în limita bugetului aprobat. Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot solicita un număr de maximum 25 de ecotichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, fără a fi necesară casarea unui autovehicul uzat.
Persoanele fizice pot solicita maximum 2 ecotichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, câte unul pentru fiecare autovehicul nou ce urmează a fi achiziționat. Durata totală de implementare este de 90 de zile de la obținerea statutului de „beneficiar finanțare”. În acest interval, producătorii sunt obligați să emită și să introducă factura electronică în aplicație și să finalizeze formalitățile de vânzare-cumpărare și predare-primire a autovehiculului nou.
Error: No articles to display