Melania Florescu

România va cumpără noi trenuri electrice de metrou. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu. Este vorba despre 12 garnituri.

Achiziția va fi făcută cu fonduri europene.
„În transporturi, achiziționăm 12 noi trenuri electrice de metrou, proiect de peste 1 miliard de lei, finanțat cu bani europeni”, a declarat Marcel Ciolacu.

Trenurile vor fi introduse pe Magistrala 4 de metrou Gara de Nord-Străulești, iar apoi pe viitoarea magistrală 6, 1 Mai-Otopeni, a precizat Marcel Ciolacu.

Reprezentanții Administrației Apele Române anunță că în perioada 6-9 mai vor fi deschise ofertele pentru închirierea a 77 de sectoare de plajă în stațiunile Mamaia, Constanța, Agigea, Eforie Nord și Eforie Sud, pentru următorii 10 ani. Cele mai multe solicitări vizează plajele din Eforie.

În urma organizării de către Administrația Națională Apele Române a celei de-a doua proceduri de licitație publică privind închirierea a 77 de suprafețe de plajă pentru sezoanele estivale 2025–2034 (următorii 10 ani), s-au depus 187 de oferte. În perioada 6-9 mai, va avea loc deschiderea ofertelor conform calendarului procedural.

Subsectoarele de plajă sunt situate în stațiunile Mamaia, Constanța, Agigea, Eforie Nord și Eforie Sud, cele mai multe oferte fiind depuse pentru stațiunile Eforie Nord și Eforie Sud.
Printre criteriile de evaluare a ofertelor s-a numărat prețul oferit – 40%, capacitatea economico-financiară – 10%, protecția mediului înconjurător – 10% și condițiile specifice impuse de natura bunului închiriat – 40%.
Pentru sectoarele/subsectoarele în cazul cărora, în cadrul primei proceduri de licitație, nu s-au depus oferte / a fost depusă o singură ofertă / nu s-au depus minim două oferte valabile sau procedura a fost anulată, se va organiza o nouă procedură de licitație.

Suprafaţa sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafaţa totală închiriată, diferenţa reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spaţiile destinate amplasării altor dotări de pe plajă. Restul de 30% este alocat obligatoriu plajei libere, accesibile publicului, fără includerea altor dotări sau construcții temporare.

Respectarea acestei prevederi de către operatorii de plajă are caracter obligatoriu fiind prevăzută contractual și urmând să fie montorizată atent în toată perioada de desfășurare a sezonului estival, anunță Apele Române .
În total, Administrația Națională „Apele Române” a scos la licitație, în acest an, un total de 160 de subsectoare de plajă, cu o suprafață cumulată de 133,85 hectare, pentru a fi închiriate în perioada 2025–2034 (următorii 10 ani). În prima procedură de licitație care a vizat scoaterea la închiriere a 83 de subsectoare, au fost adjudecate 57, adică echivalentul a 49 de hectare, majoritatea fiind situate în stațiunea Mamaia.

Secția de Neonatologie a Spitalului Județean din Galați, dotată cu echipamente pentru servicii medicale de top. Investiția a fost realizată cu fonduri europene în baza unui proiect al Consiliului Județean Galați.
Anunțul a fost făcut de președintele CJ Galați, Costel Fotea.

„Astfel, Secția de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Galați a fost dotată cu un nou set de echipamente, aparatură medicală de top ce va îmbunătăți semnificativ capacitatea de tratament și recuperare a bebelușilor cu probleme de sănătate la naștere. De asemenea, noua aparatură va fi utilă și pentru identificarea din timp a unor eventuale afecțiuni (teste de screening), pentru un tratament mai rapid, care să nu permită o eventuală agravare a stării de sănătate a micuților”, a explicat Costel Fotea.

Noile echipamentele medicale vor contribui la prevenirea și tratamentul a două afecțiuni grave care pot pune în pericol sănătatea nou-născuților: retinopatia de prematuritate (o afecțiune oftalmologică specifică prematurilor și nou-născuților cu greutate mai mică) și malformațiile congenitale cardiace (anomalii ale inimii).

Echipamentele medicale, în valoare de 4 milioane de lei, au fost achiziționate de Consiliul Județean printr-un proiect cu fonduri europene atrase prin PNRR.
Cu acești bani, spitalul gălățean a primit „mixer de aer-oxigen pentru sală de nașteri și operații cezariene, monitoare pentru semne vitale în sala de nașteri și sala de operații cezariene, ventilatoare de transport cu oxigen reglabil, incubatoare de transport, sistem de hipotermie neonatală pentru protecția bebelușilor, Ecocardiograf pentru diagnostic rapid și precis al afecțiunilor cardiace.”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți trei investiții foarte importante pentru România în domeniul extracției de minerale rare. Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru România, a transmis premierul român.

Investițiile se vor realiza în județele Gorj, Hunedoara și Bihor.
„Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești la Gorj, Hunedoara și Bihor. Este vorba despre trei investiții care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii. Este vorba aici de grafit, de magneziu și de cupru”, a declarat Marcel Ciolacu.

Potrivit premierului „materiile prime esențiale și critice totodată sunt folosite în primul rând în energie, aviație și industria de apărare”.

Comisarii ANPC s-au adăpostit în restaurantele din Centrul Vechi pe care le verificau în timpul protestelor din noaptea de duminică spre luni. Susținătorii lui Călin Georgescu au distrus mai multe terase din centrul Bucureștiului.

Comisarii ANPC au avut o acțiune de control în Centrul Vechi în timpul căreia au fost verificați patru operatori economici cu unități de alimentație publică.

„În timpul controlului, comisarilor ANPC aflați în diferite locații, li s-a întrerupt activitatea din cauza protestelor de stradă. Terasele din Centrul Vechi au suferit pagube materiale, în urmă protestelor desfășurate. Astfel că, din dispoziția domnului Președinte al ANPC coroborat cu ordinele organelor de menținere a ordinii și liniștii publice au procedat la protejarea consumatorilor cât și comisarilor ANPC prin adăpostirea acestora în restaurante până la oprirea protestatarilor. De asemenea, se vor continuă acțiunile de verificare a operatorilor economici din Centrul Vechi într-o dată ulterioară după revenirea la normalitate și asigurarea unui climat de siguranță (aviz celor care trebuie să între în legalitate)”, a comunicat ANPC.

Comisarii au dat șapte sancțiuni contravenționale, în valoare de 74.000 lei, au oprit definitiv de la comercializare 136 kg alimente în valoare de 11.257 lei, iar activitatea celor patru operatori economici a fost suspendată până la remedierea deficiențelor constatate. Controalele vor fi reluate.

Ministrul Simona Bucura-Oprescu s-a întâlnit cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia. Participanții au discutat despre formarea și actualizarea competenț̦elor, dialogul social, actualizarea standardelor ocupaționale în acord cu cerinț̦ele pieț̦ei muncii, incluziunea persoanelor cu dizabilităț̦i și noile reglementări privind transparența salarială.

„Patronatele ș̦i sindicatele sunt partenerii noș̦tri de drum lung pentru construirea unei pieț̦e a forței de muncă puternice, cu oameni calificaț̦i, bine plătiț̦i și cu locuri de muncă stabile. Dialogul social constructiv dintre Guvern, Sindicate ș̦i Patronate își arată rezultatele astăzi, când avem cea mai mare rată de ocupare din ultimii 10 ani, cu peste 6 milioane de contracte de muncă active”, a declarat ministrul Muncii, Familiei, Tineretului ș̦i Solidarităț̦ii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Pentru a răspunde cerinț̦elor tot mai dinamice ale pieț̦ei muncii, MMFTSS susț̦ine dezvoltarea competenț̦elor. În cadrul Planului Educaț̦ional ș̦i Ocupaț̦ional (PEO) va fi pilotată iniț̦iativa conturilor individuale de învățare.
Actualizarea standardelor ocupaț̦ionale
MMFTSS, în parteneriat cu ANC, are în vedere elaborarea/revizuirea unui număr de 380 standarde ocupaț̦ionale/calificări. Se va realiza o analiză a dinamicii pieț̦ei muncii ș̦i consultări cu specialiș̦ti. Standardele ocupaț̦ionale trebuie să fie adaptate nevoilor pieței muncii.
România a ratificat Convenț̦ia OIM 190/2019, iar legislaț̦ia privind securitatea muncii va fi modificată pentru a include măsuri clare de prevenire a violenț̦ei ș̦i hărț̦uirii.
Angajatorii vor avea obligaț̦ia de a implementa politici interne ș̦i de a oferi instruire angajaților.
Firmele cu peste 50 de angajaț̦i trebuie să se asigure că minimum 4% din personal sunt persoane cu dizabilităț̦i. De asemenea, angajatorii trebuie să colaboreze cu ONG-urile specializate pentru identificarea persoanelor cu dizabilităț̦i care au specializarea cerută de postul ce urmează să fie ocupat.
Sistemul REGES-ONLINE, care va înlocui REVISAL, este programat să intre în funcț̦iune în jumătate a acestui an. Acesta va permite angajaț̦ilor un acces facil la propriile date ș̦i va asigura o transparență mai mare. Totodată, Directiva (UE) 2023/970 privind transparenț̦a salarială urmează să fie transpusă în legislaț̦ia națională până în iunie 2026, a precizat Ministerul Muncii.

Președinta USR, Elena Lasconi, a comentat anunțul privind demisia lu Klaus Iohannis. Demisia lui vine foarte târziu, e nevoie să repunem România pe drumul corect, a spus Lasconi. Declarația a apărut la câteva minute după ce Iohannis a anunțat că demisionează din funcția de președinte.

Mesajul a fost trimis pe Facebook.

„Un președinte rupt de realitate, defazat și fără nicio grijă față de oamenii care și-au pus încrederea în el! Demisia lui Klaus Iohannis vine foarte târziu. Mult prea târziu ca să mai poată fi socotită de onoare. Și nici nu ne aduce răspunsuri la întrebările care macină țara asta de două luni de zile: de ce au anulat alegerile, cum ne protejăm de jocurile rușilor, cine ne apără de manipulare, putem garanta securitatea următorului scrutin? După 10 ani cu Iohannis la Cotroceni, din păcate, și o spun ca om care a crezut în el, România este mai vulnerabilă ca oricând. Pe tura domniei sale democrația s-a făcut fărâme și acest lucru nu îi poate fi iertat”, a scris Lasconi.

Lidera USR a mai spus că este nevoie ca România să revină pe drumul corect.
„Mă bucur că presiunea pusă de USR în Parlament l-a scos pe Iohannis din adormire și nu ne vom opri aici. Avem nevoie să reașezăm instituțiile statului ca să lucreze pentru cetățeni, nu pentru vremelnici cocoțați în funcții. Acum, e nevoie de noi toți, e nevoie să repunem România pe drumul corect. Avem nevoie de adevăr, dreptate și un lider autentic care să țină direcția spre Vest!”, a precizat Elena Lasconi.

Ministerul Energiei vrea economii de 1 mld.lei la companiile de stat din domeniul energiei. Economiile se pot face prin reducerea posturilor de conducere cu minimum 30%, a personalului administrativ cu minimum 20% şi prin fuziunea unor companii, precum Electrocentrale Grup şi ELCEN Bucureşti.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că măsurile nu vor afecta personalul din activităţile de producție prioritate având reducerea aparatului administrativ şi a birocraţiei din aceste companii de stat.
În prezent, la nivelul Ministerului Energiei sunt centralizate şi se analizează planurile de măsuri de eficientizare a cheltuielilor transmise de companiile de stat din sectorul energetic. În plus, sunt analizate posibile restructurări şi fuziuni între companiile din portofoliu: fuziunea dintre Electrocentrale Grup şi ELCEN Bucureşti, fuziunea dintre Societatea Comercială Institutul de Cercetare Ştiinţifică, Inginerie Tehnologică şi Proiectare Mine pe Lignit din Craiova şi Complexul Energetic Oltenia.

„Eficientizarea companiilor de stat din energie este o investiţie în viitorul României şi o măsură oportună, cu atât mai mult în actualul context, care impune refacerea echilibrelor fiscal-bugetare ale ţării noastre. Ministerul energiei, în calitate de acţionar unic, majoritar sau cu o pondere semnificativă în acţionariatul companiilor, şi-a stabilit ca obiectiv reforma reală a companiilor din propriul portofoliu. Aceste măsuri sunt spre beneficiul acestor companii, iar aşteptarea noastră este că ele vor fi susţinute de managementul companiilor, dar şi de partenerii sociali (sindicate). Sunt necesare pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a companiilor de stat din sectorul energetic şi pentru a optimiza utilizarea resurselor publice”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.

Măsurile de restructurare vor viza doar reducerea aparatului administrativ şi a birocraţiei.
„Sunt mii de persoane angajate ca personal TESA în toate aceste companii. O parte sunt competenţi, îşi fac treaba şi şi-o vor face în continuare. Ceilalţi vor avea oportunitatea să îşi găsească un loc de muncă în mediul privat, unde există o criză a forţei de muncă. Am cerut tuturor companiilor transparenţă, reguli corecte şi meritocraţie. Vom urmări prin toate pârghiile pe care le avem la dispoziţie ca autoritate publică tutelară modul în care fiecare companie îşi va duce la îndeplinire aceste planuri asumate”, a adăugat Burduja.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Pe 15 ianuarie, cinstim opera și contribuția excepțională a lui Mihai Eminescu la identitatea națională, a spus Iohannis.
Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial - Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale, în cadrul sesiunii festive organizate de Academia Română.
„Prin instituirea Zilei Culturii Naționale pe 15 ianuarie, cinstim opera și contribuția excepțională a lui Mihai Eminescu la identitatea națională și la cultivarea limbii române ca element central al patrimoniului nostru cultural. Peste generații, opera eminesciană reprezintă o moștenire neprețuită lăsată nouă și care pune în evidență rolul culturii în evoluția spre modernitate a societății noastre, un proces care s-a inspirat din valorile occidentale și care, printr-o fericită îngemănare cu spiritualitatea și tradițiile poporului român, a stat la baza împlinirii idealului unității noastre naționale. Atunci când de ziua nașterii <omului deplin al culturii românești>, cum îl caracteriza Constantin Noica pe Mihai Eminescu, omagiem însăși Cultura, arătăm cât de important este rolul implicării personalităților din acest domeniu în dezvoltarea societății noastre”, a transmis Klaus Iohannis.
Președintele a vorbit și despre prezent.
„Dialogul intercultural, mișcarea liberă a creatorilor, diversitatea expresiilor culturale, recunoașterea internațională a valorii creației contemporane, ca și cea a bogăției patrimoniului nostru cultural sunt consecințe benefice ale apartenenței României la Uniunea Europeană. Activitățile industriilor culturale și creative au înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, contribuția lor la produsul intern brut rivalizând cu cea a unor ramuri importante ale economiei. De Ziua Culturii Naționale, îndemn autoritățile să sprijine mediul cultural, public și privat și să acorde importanța cuvenită educației și culturii în formularea strategiilor lor. Implicarea cetățenilor în viața culturală este strâns legată de angajamentul civic și democratic al societății. Îi felicit pe cei care slujesc Cultura în toate formele sale și le mulțumesc pentru devotamentul lor, adesea neobservat și de multe ori insuficient apreciat. Astăzi, când sărbătorim Cultura, ne amintim că prin artă și creație clădim o societate liberă și inclusivă pentru generațiile viitoare”, a mai transmis Klaus Iohannis.

Marți dimineață a avut loc o reuniune a Comandamentului Energetic de Iarnă, în cadrul căreia s-a discutat despre stadiul pregătirilor pentru perioada cu temperaturi scăzute și condiții meteorologice deosebite. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat că la nivelul sistemului energetic național nu sunt probleme majore și că operatorii de distribuție vor interveni prompt în zonele afectate.

„Toți operatorii și-au asumat că intervin și vor interveni prompt pentru reconectarea consumatorilor în cel mai scurt timp posibil. Momentan există două linii de medie tensiune afectate în zona Brăila, cu 2500 utilizatori nealimentați în județ și două linii de medie tensiune în Bacău și Iași cu probleme, 610 utilizatori fiind nealimentați în zonă. La acest moment se intervine în teren pentru remediere. Fenomenul de ploaie înghețată din ultimele zile îngreunează intervențiile la mare înălțime, pe stâlpii de tensiune. Cu toate acestea, suntem pregătiți și nu există probleme majore la nivelul țării. Continuăm să fim net exportatori de energie electrică. În ultimele două zile, România a beneficiat de o producție de energie eoliană la valori ridicate. În contextul gerului accentuat, este posibil ca această producție să scadă, dar suntem pregătiți să compensam cu hidrocentrale și centrale bazate pe gaz și pe cărbune”, a declarat Sebastian Burduja.

Concluzia ministrului este că România este pregătită pentru episodul de iarnă.

„Am reușit să creștem producția de huilă în Valea Jiului cu peste 30%, contând acum pe un stoc de cărbune de aproape 11000 de tone,, în urma investițiilor făcute de Ministerul Energiei și de Guvernul României. În cursul zilei de mâine, va porni și Termocentrala Paroșeni, cu un aport de peste 1200 MWh pe zi în sistemul energetic național. Deși condițiile meteorologice sunt deosebite, la nivelul țării, din punct de vedere al sistemului energetic nu sunt probleme majore. Suntem pregătiți,” a mai transmis ministrul Energiei.

În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, gradul de umplere la acest moment al depozitelor este de peste 80%, cu un surplus de peste 170 milioane m3 față de anul trecut. România își poate asigura consumul de gaze naturale, dar din motive pur comerciale se importă și se exportă cantități scăzute de gaz
Producția internă în această perioadă este de aproximativ 24 mil. m3, iar din depozite se extrag între 25 și 30 mil. m3, la un consum estimat zilnic de 50 – 55 mil. m3 în zilele cu ger. Astfel, România își poate asigura consumul de gaze naturale din surse proprii. Din motive pur comerciale se importă și se exportă cantități mici de gaz, de câteva milioane de m3, a precizat ministrul Energiei.

Cele mai citite

Error: No articles to display